Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan bawal hitam (ikan lain pun boleh...ikut suka la...)
- 1.5 inci halia - dipotong memanjang
- 2 batang serai - dihiris
- 3-4 biji cili padi - dihiris (kalau mau pedas la...)
- 1 biji cili merah - dihiris
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- sos tiram - agak2 la yer...
- serbuk lada sulah
- asam jawa
- garam & ajinamoto
- 5-6 biji black pepper
Cara-cara:
- Ikan yang sudah dibersih diperap dengan asam jawa & garam selama lebih kurang 1/2 jam
- Taburkan bahan-bahan yang dihiris, sos tiram, lada sulah & ajinamoto di atas ikan
- Sediakan pengukus & masukkan biji black pepper ke dalam air kukusan dan biarkan mendidih
- Setelah air mendidih, kukus la ikan sehingga masak
*** Nota:
- Kalau mau tau ikan sudah masak...air ikan akan keluar. Rasa la...kalau kurang garam atau ajinamoto...silalah tambah.
- Lada hitam bukan utk dimakan...hehehehe itu untuk aroma sajak....
~SELAMAT MENCUBA~
2 comments:
kenapa tiada new entry ni? malas sudah kah? aku pun malas bah.Musim malas kali sekrang ni kan?hahaha
malas satu hal....ndak da cerita menarik...iya aku tinguk semua blog2 ndak berupdate..si mimi yg rajin tu pun slow sudah...penyakit keturunan keluarga KEE sudah menyerang
Post a Comment